6.1 STRUKTUR ORGANISASI
ABC BAKERY
PENGURUS / PEMILIK
Baharudin Shamsuddin
Adnan Othman
Norfazida Abdul Karim
PENTADBIRAN
PEMASARAN & KEWANGAN
OPERASI
BAKER
Baharudin
Norfazida
Adnan Othman
LATIHAN
Norfazida
JURUWANG/KERANI
PEMANDU
PEMBANTU
6.2 FUNGSI DAN TANGGUNGJAWAB
Kasuma Bakery telah menyusun fungsi dan bertanggungjawab untuk melicinkan pengurusan perniagaan.
6.2.1 Pengurus / Pemilik
Ø Bertanggungjawab keatas segala pengurusan perniagaan.
Ø Mengatur system kerja yang teratur.
Ø Mengatur perjalanan Syarikat supaya sentiasa stabil, berjalan lancar untuk mencapai keuntungan. Dalam semua aktiviti perbelanjaan, pengurusan untung rugi Syarikat.
Ø Menyediakan kek/roti dan lain-lain seperti resepi yang disediakan agar dapat mengikut sukatan yang ditetapkan.
Ø Menerima tempahan seperti majlis harijadi, ulangtahun perkahwinan dan majlis-majlis lain.
Ø Untuk memastikan supaya Syarikat memberi perkhidmatan teratur serta hasil pengeluaran ‘Bersih, Suci & Berkualiti”.
6.2.2 Bahagian Pemasaran
Ø Mengenalpasti peluang-peluang yang ada terdapat dalam pasaran.
Ø Memilih peluang-peluang yang sesuai berdasarkan kemampuan dan objektif Syarikat.
Ø Mencari, mengkaji serta mendapatkan pasaran.
Ø Keperluan
6.2.3 Bahagian Kewangan
Ø Memastikan kedudukan kewangan dengan tepat dan betul.
Ø Mengawal kewangan supaya perbelanjaan yang dikeluarkan tidak berlebihan.
6.2.4 Juruwang
Ø Bertanggungjawab menjaga, mengurus wang terima dan keluar.
Ø Membantu mengurus permintaan para pelanggan.
Ø Menerima tempahan daripada para pelanggan.
6.2.5 Operasi
Ø Bertanggungjawab menyediakan produk untuk dijual maupun tempahan.
Ø Mengurus bahagian dapur seperti kebersihan.
Ø Bekerja dengan cekap dan pantas serta berkualiti agar dapat memenuhi pengeluaran.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment