Want Money? Just click all this..

Saturday, January 24, 2009

membuka perniagaan bakerry? SAMBUNGAN 1.....

6.1 STRUKTUR ORGANISASI


ABC BAKERY


PENGURUS / PEMILIK
Baharudin Shamsuddin
Adnan Othman
Norfazida Abdul Karim


PENTADBIRAN
PEMASARAN & KEWANGAN
OPERASI


BAKER
Baharudin
Norfazida
Adnan Othman
LATIHAN
Norfazida



JURUWANG/KERANI
PEMANDU
PEMBANTU



6.2 FUNGSI DAN TANGGUNGJAWAB

Kasuma Bakery telah menyusun fungsi dan bertanggungjawab untuk melicinkan pengurusan perniagaan.

6.2.1 Pengurus / Pemilik

Ø Bertanggungjawab keatas segala pengurusan perniagaan.
Ø Mengatur system kerja yang teratur.
Ø Mengatur perjalanan Syarikat supaya sentiasa stabil, berjalan lancar untuk mencapai keuntungan. Dalam semua aktiviti perbelanjaan, pengurusan untung rugi Syarikat.
Ø Menyediakan kek/roti dan lain-lain seperti resepi yang disediakan agar dapat mengikut sukatan yang ditetapkan.
Ø Menerima tempahan seperti majlis harijadi, ulangtahun perkahwinan dan majlis-majlis lain.
Ø Untuk memastikan supaya Syarikat memberi perkhidmatan teratur serta hasil pengeluaran ‘Bersih, Suci & Berkualiti”.


6.2.2 Bahagian Pemasaran

Ø Mengenalpasti peluang-peluang yang ada terdapat dalam pasaran.
Ø Memilih peluang-peluang yang sesuai berdasarkan kemampuan dan objektif Syarikat.
Ø Mencari, mengkaji serta mendapatkan pasaran.
Ø Keperluan


6.2.3 Bahagian Kewangan

Ø Memastikan kedudukan kewangan dengan tepat dan betul.
Ø Mengawal kewangan supaya perbelanjaan yang dikeluarkan tidak berlebihan.



6.2.4 Juruwang

Ø Bertanggungjawab menjaga, mengurus wang terima dan keluar.
Ø Membantu mengurus permintaan para pelanggan.
Ø Menerima tempahan daripada para pelanggan.



6.2.5 Operasi

Ø Bertanggungjawab menyediakan produk untuk dijual maupun tempahan.
Ø Mengurus bahagian dapur seperti kebersihan.
Ø Bekerja dengan cekap dan pantas serta berkualiti agar dapat memenuhi pengeluaran.

No comments:

Post a Comment